Luftlauk- latinsk namn: Allium × proliferum
Fleirårig plante med grøne stenglar frå 20-100 cm i høgda. På toppen av desse dannar det seg ei gruppe med mange små lauk. Og rota til planten er... lauk. Du kan bruke absolutt heile planten i matlaging. Du bruker dei grøne stenglane som vårlauk/purre. Utover sommaren kan du hauste dei små laukane som dannar seg på toppen. Desse er heilt unike og gir ei fantastisk smakstilsetjing i maten. Skrellast og brukast som all anna lauk.
Sunnfjord kommune
Sitronmelisse – latinsk namn: Melissa officinalis
Ein typisk middelhavslanda med ein syrlig duft. Den trekker til seg bier. På gresk betyr melissa «honningbie». Den har en mild smak av sitron.
Den har mange bruksområde. Blada til denne planta har ein deilig sitronduft og smak som kan brukast til å lage forfriskande te, smakfulle salatar, roande oljer og mykje meir. Kvart tørka blad er ei skattekiste av smak og aroma som vil forvandle kvar rett til noko ekstraordinært.
Sunnfjord kommune
Oregano/ bergmynte – latinsk namn: Origanum vulgare
Bergmynte er ein fleirårig plante som er ganske vanleg i lokalklimatisk gunstige område av Sør-Noreg og som finst spreidd òg lenger nord. Krydderet oregano kjem frå denne planten.
Oregano er ein aromatisk urt som ofte blir brukt i middelhavsmat. Denne urta har ein sterk, krydra smak som passar godt i pizza, pasta, kjøtrettar og salatar. Oregano er ikkje berre smakfull, men har òg helsefordelar, som antioksidanteigenskapar og antiinflammatoriske effektar. Friske eller tørka blad kan brukast, og dei gir ei herleg duft og smak til mange ulike rettar.
Sunnfjord kommune
Graslauk – latinsk namn: Allium schoenoprasum
Ei urt som blir brukt i matlaging. Frisk laukaktig smak som minner om mild lauk. Ofte brukt i egg- og osterettar, fisk, grateng og salatar eller ved servering som pynt og smaksframhevar. Heile planten kan brukast, også blomane.
Sunnfjord kommune
Basilikum – latinske namn: basilicum
Basilikum er ein velduftande urt som ofte blir brukt i middelhavsmat. Denne urta har ein mild, søtleg smak som gjer seg godt i pesto, salatar, pasta og sausar. Basilikum er ikkje berre smakfull, men har òg helsefordelar, som betring av fordøying og redusert betennelse. Friske blad er best, men tørka basilikum kan også brukast i matlaging. Basilikum er ein populær urt som kan løfte mange rettar med sin friske smak og aroma.
Sunnfjord kommune
Rosmarin - latinsk namn: salvia rosmarinus
Rosmarin har ein krydra og søt smak, og ho duftar lett av barnåler. Spreidd mellom greinene kan det springe ut lyseblå blomar, om du ikkje klipper ho jamleg. Nyttige pollinerande insekt, som bier og humler, er glade i desse blomane. Du kan bruke rosmarin til viltkjøtt, i gryterettar og – ikkje minst – til påskelammet.
Sunnfjord kommune
Dill - latinsk namn: Anethum graveolens
Dill er en krydder- og medisinplante i skjermplantefamilien. Opprinnelig stammer den fra Sentral-Asia. I dag dyrkes den i mange land i Europa. Dill er en ettårig urt som kan bli opp til en meters høyde. Planten er på sitt beste når planten er 15-20 cm. høy
Reddik - latinsk namn: Raphanus sativu
Reddik er en spiselig rotfrukt i korsblomstfamilien. Det finnes mange varieteter med forskjellig størrelse, farge og dyrketid.
Persille - latinsk namn: Petroselinum crispum
Det finnat to typer persille, kruspersille og bladpersille. Kruspersille er mest vanlege, og gjenkjennas på dei krusete, sprø og spenstige blada. Bladpersille har glatte taggete blader, og har ikke sprøheten til kruspersille. Smaken er derimot veldig lik, bortsett fra at kruspersille har en noe mildere smak.
Sunnfjord kommune