Grønkål

Grønnkålen kjem opprinneleg frå England. Ein trur dei skandinaviske vikingane tok med seg kålen heim til Noreg frå England. Her i Norden har vi dyrka grønkål sidan vikingtida. 

Norsk namn: Grønkål
Latinsk namn: Brassica oleracea 

Planteoppal

Grønkål kan både såast inne og direkte ute på friland.  

Krav til vokseplass

Grønkålen foretrekker å stå lyst. Vanlegvis treng ikkje grønkålen vatning bortsett fra den første tida ute og i tørre periodar. Grønkålen har meir behov for fosfor og kalium enn andre kålplanter.

Bruksområde

Haust grønkålen etter kvart som den veks om hausten og frem til vinteren. Grønkålen kan også haustast om vinteren. Etter hausting kan bladene tørkas, eller fryse bladene etter å ha forvellet dei.  
 
Grønkål er blitt meir og meir brukt i matlaging både for vegetarianarar, veganske og dei som et kjøt. Grønkål blir mykje brukt i salat, smoothie, chips, suppe og gratenger.  

Naturmedisin

I tillegg til varierte bruksområder på kjøkenet, så seies det også at grønkål har helsebringende virkning. Grønkål fblir brukt som som ingrediensens i naturmedisin.

Nokon av dei mest positive effektene som grønkål seies å ha for vår helse er: 

  • Skal kunne motvirke depresjon 
  • Styrke immunforsvaret  
  • Beskytte mot sjukdom som forkjølelse 
  • Beskytter mot demens